Kawa Espresso, jako Włoskie odkrycie, została wprowadzona aby zaoferować doskonały napój, szybko przygotowywany na każde życzenie klienta.
W dzisiejszych czasach określenie“Caffee Espresso” jest jednym z najbardziej znanych symboli “Made in Italy” na całym świecie.
Nie istnieją żadne historyczne fakty, które potwierdzają wynalezienie cappuccino. Zatem możliwe jest, że w pewnym momencie bariści wpadli na pomysł aby do espresso dodać mleko, w celu stworzenia nowego gorącego napoju, znanego jako Cappuccino.
Początkowo cappuccino zostało stworzone jako gorący napój zawierający kawę espresso. Szybko stało się popularnym składnikiem typowego Włoskiego śniadania a także wyśmienitym napojem do drobnych przkąsek lub croisantów. Niemniej jednak troche później cappuccino stało się bardzo popularnym napojem w całej Europie Północnej.
Cappuccino jest szczególnie uwielbiane przez konsumentów mieszkających w Europie Północnej oraz w tych krajach gdzie bardzo popularna jest kawa z ekspresów przelewowych.
Konsumenci z Europy Północnej uważają espresso za “zbyt mocne” i wyraźnie wolą jego rozcieńczoną wersję - Cappuccino.
Dodatek spienionego mleka jest wykorzystywany przez zdolnych i pomysłowych baristów do wykonywania kreatywnych dekoracji oraz artystycznych ozdób, które powstają na powierzchni mlecznej pianki.
Dekoracyjna pomysłowość ma bardzo wiele odsłon; od prostych dekoracji wykonywanych od szablonów za pomocą zwykłego kakao, do misternych dekoracji zwanych “Latte Art”.
Aby wykonać “Latte Art” można wykorzystać specjalne narzędzia, ale aby nauczyć się techniki DIY potrzeba wiele czasu i cierpliwości. Z tego powodu zalecamy udział w specjalistycznych szkoleniach prowadzonych przez profesjonalnych baristów.
Oto kilka przykładów narzędzi do “Latte Art”.
Informacje przedstawione w tym artykule, zostały zawarte w książce pt.: ” Espresso Coffee production system” opublikowanej przez Bazzara.